Care mai țineți minte blogul meu vechi, vidal, poate vă amintiți și faptul că trecusem la un moment dat pe hrănit negrele cu carne crudă și mă strofocam cu suplimentele și cantitățile, și cu compensatul fosforului cu calciu, și cu storsul capsulelor de vitamine, și cu alte cuplite meșteșuguri de… În fine.
Dacă mai e vreun cititor pe-aici și întîmplător îl interesează hrănitul mîțelor cu carne crudă, să știe că am testat concentratul ăsta de suplimente de la Zooplus și e foarte bun. Se pun 12,5 grame la kilul de haleală crudă. Merge congelat în caserole pînă la 6 săptămîni.
(Cum vremurile se schimbă, chestie de care s-au speriat și americanii suficient cît să-l voteze pe Trump, probabil că n-o să citească aici niciunul dintre cei trei inși interesați din țara asta, așa că o să scriu și pe Feisbuc – ca să fiu sigură că nu află nimeni, din moment ce am peretele la secret și un număr de prieteni ținut în frîu scurt.)
Grişka al meu se prezintă când îi miroase a carne crudă, primeşte vreo trei bucăţele, le miroase şi eventual haleşte una pe loc. Restul rămâne la fezandat – sau cam aşa ceva. Şi într-un târziu îl mănâncă, mai ales dacă se întâmplă să nu găsească în strachina de alături cronţonele. 🙂
Ah, eu am făcut antrenamente cu negrețele ca să le trec de pe uscături pe moale și apoi pe crudă. A durat ceva. 🙂 (Dar asta era acum vreo… 9-10 ani, cred.)
salut, am si eu o poveste lunga de trei ani jumate cu Moni motan. Ne-am deprimat grav ca de la croantele `hiper premium` e plin de nisip in urina! Hiper premium inseamna: Virbac-mega parere buna, toti veterinarii ridica din sprancene admirativ. Pe langa Virbac a mancat Sanabelle Urinary mult timp, Canagan din cand in cand -cam proteic pentru un motan castrat. Acum ii dau Hill`s Cd- pentru diminuarea struvitilor -cica. Nu i-am dat niciodata R.C pentru ca in 2015 cand l-am adoptat am gasit forumul tau si mi-a ramas in cap ca e naspa RC. Ideea e ca ii fac teste de urina destul de des si nu scapa de struviti neam. Se diminueaza la jumate imediat dupa tratamentul cu Urinovet si niste capsule (am uitat cum se numesc), apoi se inmultesc la loc. In urma rezultatelor veterinarul mi-a spus clar sa-l trec pe carne cruda, ca nu mai tine. A spus ca nu mai suporta nici el sa primeasca la tratament pisici care la varsta de 8-9 ani sunt terminate din cauza problemelor renale, si ca asta e mai nou media de varsta a pisicii de apartament si nu 16-17 ani ca in trecut cand nu existau boabe, etc. Asa ca am scotocit iar dupa blogul tau sa ma mai clarific cu nutritia. M-am gandit sa ii mixez inima de vaca, fileuri de pui, ficat, si sa le portionez si congelez pentru o luna. Dar nu stiu cata sa ii dau pe zi. la cantitate sunt pierduta:) La boabe era lege, nu mai mult de 60-70 gr, impartite de 3 ori pe zi. Daca nu ii portionez mancarea se face cat un sac. El e un motan de talie medie, acum are 4,8 kg, ar trebui undeva la 4,5 ca sa arate competitiv:)
Monipet, teoretic, cam de două ori pe zi cîte 80 de grame ar trebui să-i dai. Dar știi cum e, nu toate organismele sînt la fel, după o vreme o să-ți dai seama dacă e numai bine sau prea mult sau prea puțin, după cum reacționează motanul. Începe așa, cu 160 de grame împărțite în două tranșe (sau în trei, nu știu cum e ritualul la voi). E posibil să aibă nevoie de puțin mai mult, ori îi mai dai un supliment mic de tot undeva între mese, ori îi faci porțiile puțin mai mari în caserole, vezi tu. Reglajele se fac cu timpul.
Suplimentul de la Zooplus despre care am scris în însemnare are în fiecare cutie cîte o măsură mică-mică, cu care poți să-i dozezi și să-i amesteci direct în mîncare cînd îi dai, nu neapărat en-gros în caserolele puse la congelator. Vezi dacă-i place așa, e posibil totuși să nu-i convină să simtă praful ăla în mîncare – alor mele nu le place. Cînd le fac amestecul de pus în caserole la congelator (carne + apă + puțin dovlecel fiert + gălbenuș de ou + suplimentul), prefer să bag la stand mixer dovlecelul cu gălbenușurile și cu praful respectiv, niște minute bune, pînă se dizolvă orice granulă. Brusc mofturoșii încep să mănînce tot, de unde am dedus că problema lor era cu senzația de praf între dinți, nu cu gustul.
Baftă și ține-mă la curent.
Revin, că am uitat să-ți spun ceva important. Dacă folosești suplimentul de la Zooplus (și ți-l recomand, e mult mai bine și mai comod – și mai… complet – decît orice altă variantă), nu mai folosi ficat în amestecul de carne, că ajunge motanul la supradoză de vitamina A și nu-i de joacă. Și nu te agita nici cu fileurile. Dă prin mașina de tocat pulpe de pui dezosate și niște inimi și pipote, e mult mai sănătos să aibă și țesut conectiv în mîncare. Nu trebuie să speli inimile de sînge, doar să verifici pipotele să n-aibă fiere sau urme de înveliș dur. Keep it simple. Noi am găsit chiar un magazin care toacă pe loc, uneori venim de-acolo cu ea gata tocată acasă (pulpe, inimi și pipote la grămadă), alteori cumpărăm caserole și le dăm acasă prin mașina de tocat, cum avem chef și timp. Nu uita de apă, nu uita de un picuț de dovlecel sau morcov fiert (puțin, pentru fibre). Gălbenușul e opțional, dacă pui suplimentul acela. Eu pun gălbenuș pentru că-mi iese amestecul mai cremos în mixer (dovlecel, gălbenuș și suplimentul, mă repet, dar vreau să fie clar ce zic).